Ons logo

de Nautilusschelp

De VVML heeft als logo de nautilusschelp gekozen. Het zeldzame inktvisdiertje baant zich in maancyclussen van binnen uit zijn schelp ‘kamer voor kamer’ een weg naar buiten toe. Als gevolg van dit minutieuze proces openbaart zich in de binnenkant van de schelp een prachtige –  met de gulden snede aangelegde – architectonische vorm. 

in de voetsporen van de Nautilus: 
worden wie je bent

Behalve dat een kind zichtbaar fysiek naar volwassenheid groeit, vindt er in zijn of haar leven tegelijkertijd, verscholen op een diepere laag,  een   ander groeiproces plaats: de innerlijke oorspronkelijkheid zoekt een weg naar buiten toe. Het kind behoeft hierbij veel  vertrouwen en aanmoediging vanuit de omgeving.  Vrijescholen willen heel doelbewust dit proces ondersteunen en voor het kind een plek zijn waar een gezonde ‘Bildung’ aan de basis staat van een goede ‘Ausbildung’;  Het leerplan koestert de filosofie ‘stap voor stap worden wie je bent’, naar het prachtige voorbeeld van de nautilus.

​Op een vrijeschool komen innerlijke en uiterlijke  krachten samen in Bildung  (persoonsvorming) en Ausbildung (opleiding).